marți, 8 martie 2011

Vinete, pătrunjel, mentă + ardei roşu, ardei verde, dovlecel, lămâie

Bruschette.

De uichend a fost şi a fost demenţial de gustos.

O să încep cu reţeta care a dus lipsă de un ingredient cheie, fenicul - de negăsit in comuna Iaşi, sat central, dar care a ieşit surprinzător de bine: pastă de ardei şi dovlecel cu zeamă de lămâie.
- 1 ardei roşu
- 1 ardei verde
- 1 dovlecel
- fenicul (pe care eu nu l-am putut găsi deloc în magazin)
- mentă
- zeamă de la jumătate de lămâie

În afara ultimelor două ingrediente, totul se toacă potrivit de mic, se stropeşte cu ulei de măsline, sare, piper şi puţin ardei iute şi se aruncă în cuptor pentru 20-30 de minute până când capătă o culoare aurie. Se scot legumele din cuptor şi se mărunţesc din nou, lăsând însă şi bucăţi mai mari. Se adaugă menta - fiecare schimbă cantitatea de mentă în funcţie de preferinţe. Nu trebuie menţionat faptul că totul se potriveşte de sare, piper proaspăt macinat si zeamă de lămaie după gust.

Pasta se aşează pe jumătăţi de felii de pâine prăjită. De fapt eu pun feliile de pâine în aparatul de făcut sandvişuri(dacă e în dicţionar, atunci să-l folosim) şi o usuc, mai mult, pe ambele părţi până când devine maronie şi crocantă dar în mijloc este încă moale.



Gustul cel mai puternic l-am obţinut sâmbătă când am încercat pentru prima oară vinetele coapte cu pătrunjel şi mentă.
- 2 vinete (de preferat cu coaja mov nu neagră)
- 1 legatură de pătrunjel
- 1/2 legătură de mentă
- 1 căţel de usturoi
- chili iute
- 8 linguri ulei de măsline
- 1 lingură de oţet de vin alb(cel mai bun e cel cu ierburi aromate)(eu am pus o linguriţă de oţet de mere - este puternic aromat)
- 1 linguriţă muştar dulce
- iaurt de bivoliţă

Mai întâi, se amestecă uleiul cu oţet, muştar, sare, piper, căţelul de usturoi pisat şi chili într-un borcănel şi se agită bine. Pătrunjelul şi menta se toacă şi se pun într-un castron mai mare împreună cu sosul făcut anterior.

Vinetele tăiate felii lungi de cca 2cm lăţime şi 3cm grosime (cu sau fără coajă) se coc într-o tigaie antiaderentă cu capac deasupra până devin maronii la culoare. Se scot şi se pun în acelaşi castron de mai devreme. În timp ce vinetele se coc, cele deja scoase vor adăuga suc în plus în castron. Imediat ce toate feliile de vinete s-au copt şi s-au pus în castron, sunt amestecate bine după care sunt lăsate 2-3 minute să macereze.

Totul se aşează pe feliile de pâine crocantă ca în pozele de mai jos şi după fiecare muşcătură iuţeala dată de usturoi, chili şi oţet se stinge cu o lingură de iaurt de bivoliţă( de la Napolact).



Mai jos am două bruschette cu pastă de ardei şi două cu vinete.



2 comentarii:

Iris the White Cat spunea...

mi-e foameeee

Mut Fuşte spunea...

Până data viitoare... să-ţi tot fie ... :)