luni, 20 iulie 2009

cealalta fata a Parisului

Orasul Luminii i se spunea pe vremuri. Astazi, dupa ce au fost descoperite mai bine de 180 de mile de catacombe si tuneluri subterane, Parisul parca nu mai este acelasi.



Fost adapost pentru banditi, hoti sau sfinti, vasta retea de tuneluri adaposteste osemintele a peste sase milioane de parizieni.



Astazi, acest ametitor labirint deserveste vanatorii de spirite, atrage de la tineri in cautare de senzatii tari pana la exploratorii urbani ce merg spre o noua limita.



Catacombele Parisului, o lume aparte, cu tot cu barul si telefonul cu plata gasite de curand de politie, reprezinta doar o fractiune din viatza de sub capitala Frantei.



Mare parte din cei aproape 250 de km de tuneluri si pasaje subterane reprezinta foste cariere de calcar folosite la extractia de material de constructie pentru lumea de deasupra.



La suprafatza tunelurile adapostesc reteaua de cabluri electrice si de telefonie, in schimb ce la mai bine de 30 de metri adancime vechi cimitire ies la iveala cu gramezile lor de oase.



Mare parte din aceasta retea subterana este data in folosinta publica, spre vizitare, dar aventurarea in maruntaiele lumii de jos este ilegala si mai ales foarte periculoasa.



Un comentariu:

Cristina STOIAN Aka GiaChasingDreams spunea...

Paris este numit La Ville Lumiere - adica Orasul Luminii [si nu luminilor] dintr-un singur motiv: in urma cu 200 de ani avea cel mai bun sistem de iluminare din lume fiind primul oras cu felinare la tot pasul.
Si pe atunci existau catacombele dar nu ii umbreau imaginea.
Ce vreau sa spun e ca mi se pare ca articolul tau e un pic tendentios fara motiv, mai ales ca ai niste informatii pur teoretice.
Ca persoana care a trait in Paris vreo 3 luni, iti pot spune ca labirintul de catacombe este fascinant si aduce un plus de savoare Parisului si nu invers. Unele catacombe sunt deschise spre vizitare si sunt frumos amenajate. Altele sunt mai "salbatice" si fiecare se aventureaza pe propria piele, cum s-ar spune.
Asa ca, as spune ca sunt fascinante imaginile pe care le-ai pus, dar la nivel de comentarii, eu spun: Fabulos, merita vizitate! E mai ceva ca la Sighisoara. :)