vineri, 18 septembrie 2009

Opera Mini 5 Beta

De aseara sunt mandrul utilizator al browse-ului care o sa revolutioneze navigarea pe telefoanele mobile.



Daca nu puteti instala OperaMobile nu-i nici o problema. Opera ofera Opera Mini o versiune dezbracata a Opera Mobile. Chel, dar nu chiar de tot, Opera Mini in versiunea care m-a marcat, 5 BETA, este pur si simplu fenomenal.

L-am descarcat aseara de pe siteul Opera si astazi nu ma mai puteam opri din navigat.



Pentru a reduce traficul si calculele facute pe telefon, Mini se bazeaza pe infrastructura Opera care preincarca paginile cerute, executa o prerandare si o compresie inainte de a le trimite utilizatorului. In plus fata de reducerea calculelor necesare a fi facute de telefon, aceasta maniera de a trata informatia duce la incarcarea paginilor la o viteza foarte mare. Mecanismul este acelasi folosit pentru modul Turbo al Opera Mobile.

Ca si predecesorul sau (v4.2 am avut-o si eu), Opera Mini 5 Beta tinteste catre o experientza de navigare asemanatoare unui browser obisnuit prin afisarea paginii in intregime, zoom si navigare in pagina. In mod automat textul este aranjat pentru a incapea in ecran (text wrapping) eliminand astfel bara de desfasurare orizontala.



In spatele infrastructurii care propulseaza Mini sta motorul de randare HTML folosit de browserul desktop de la Opera, ceea ce inseamna ca pot fii randate pagini complexe, cu exceptia catorva scripturi mai complicate care nu lucreaza chiar cum trebuie.



Interfata din Opera Mini 5 a avut parte de o modificare substantiala fata de versiunea anterioara. Cea mai vizibila imbunatatire este navigarea folosing tab-uri ca in orice browser modern. Interesant este ca utilizatorul nu mai este limitat la un numar de tab-uri deschise, desi cand se deschid mai multe, parte din ele vor fi scoase din memorie si vor fi incarcate din nou cand sunt folosite.



Ca si fratele mai mare, noul Mini are parte de pagina de acces rapid (Quick Dial). Un fel de bookmark care apare ca pagina de default si de unde poti accesa rapid legaturile cele mai folosite. Pagina de QuickDial este configurabila.



Netestandu-l decat pe telefonul meu nu am idee cum s-ar simti navigarea pe un telefon fara tastatura sau pe aparate cu Windows Mobile si ecran mai mare. Dar daca pe ghimizdrocul meu arata si merge superb nu vad de ce pe alte telefoane ar arata mai rau.

Spor la navigat !

3 comentarii:

Cristina STOIAN Aka GiaChasingDreams spunea...

Operalicious :)

Unknown spunea...

si feed-urile rss cum le-ai citit?

Mut Fuşte spunea...

nu sunt abonat la feed-uri rss

dar daca scrii "feed:list" in bara de adresa, o sa ai acces la RSS Reader :)