joi, 24 februarie 2011

Doar o oră mai devreme

Citeam, din blog în blog, cum că se perindă printre mai marii noştri iluminaţi ideea conform căreia am putea reduce din cheltuielile cu electricitatea şi inclusiv poluarea ce apare în urma producerii acesteia dacă dăm ceasul cu o oră înainte. Un astfel de lucru este realizat acum prin trecerea la ora de vară sau de iarnă.

Sunt, în parte, de acord pentru dar:
- dacă soarele răsare la ora 7, la ora 8 este destulă lumină cât să se poată lucra
- dacă munca începe la ora 8, se poate termina lejer la ora 17.00 chiar înainte de a se întuneca afară sau puţin după
- rămân 8 ore de muncă şi o oră de pauză

De ce să dăm ora înainte/înapoi şi să nu reglăm programul de muncă?

4 comentarii:

Ether spunea...

Nu toţi, bre, umblăm la oră. Doar englezii! Ei vor să se alinieze la ora noastră.

Mut Fuşte spunea...

Bre! Păi eu vorbeam de economisire în general. Dar mi se pare cam trasă de păr ideea cu ora. Mai simplu este să-ţi reglezi programul de lucru în funcţie de lumină.

Dobilomanu' spunea...

Adica putem castiga o ora de consumat curent la munca. Nu-i nimic, ajungem acasa mai devreme si consumam acolo. Ia sa vad, ce prefer, sa plateasca firma sau sa platesc eu?

Mut Fuşte spunea...

Consumul de energie, fie ea electrică sau termică, este mult mai mare în cazul unei firme decât suma consumului casnic al fiecărui angajat. Vrei să socotim?

Plus ca aici era vorba de economisirea ce o poate face fiecare în parte, firmă sau nu.

Dacă ai avea o firmă, de construcţii de exemplu, ai prefera sa incepi munca la ora 11? Sau ai vrea să profiţi de soarele care răsare la ora 7 şi să pui muncitorii la treabă 3-4 ore mai devreme?

Întreabă-i pe "englezii" care toarnă beton in Londra de ce fel de proiectoare au nevoie noaptea pentru a-şi termina munca şi ai să vezi unde e caştigul.