Nici prin gand nu-mi trecea ca am sa ma intorc la Iasi cu imaginea unui oras cum numai crezi ca vei intalni in pelegrinarile tale catre o viata mai buna.
Dupa 400km parcursi agale pe drumurile moldovei si apoi mai sprintar pe carari ardelene, ajung la Cluj. Inca de la intrarea in oras [de fapt cam 9 km pana la intrarea in oras] incep a rasari pe stanga si pe dreapta hale, case, depozite, mici ateliere. Cum cobori dealul pe DN16(venind de la Reghin) catre intersectia DN16(Cluj - Reghin) cu E576(DN1C [Cluj-Dej]) pe dreapta se inalta maret un cartier rezidential de-ti ia ochii si de unde se poate vedea intinderea de intreprinderi ce flancheaza E576 la intrarea in Cluj.
La numai vreo 4-5 km de centrul orasului, pe acelasi drum, se inalta maret Aeroportul International Cluj-Napoca, o constructie de 5 ori mai mare si mai moderna decat bomba de Aeroport Baneasa de la Bucuresti si de 10 ori mai fain decat basina trista de la Iasi (PIPCCDI - Pista Internationala de Porumbei Calatori si Ciori in Deriva Iasi).
Ajuns in centru realizez ca toate locurile de parcare sunt marcate, nimeni nu lasa masina aiurea (vezi coada de taxiuri de pe A.Panu in dreptul magazinului Moldova) si in plus parcarea se taxeaza, exact ca in Piatra Neamt, cu ajutorul aparatelor de autotaxare prezente peste tot; partea interesanta este ca functioneaza si cu carti de credit/debit pe langa cunoscutele monezi de 50, 10 si 5 bani.
Jos din masina si da-i la pas! Mizerii pe jos - NU. Cladiri in paragina - NU. Localuri de zi - O GRAMADA. Intersectii blocate - NU. Cladiri reabilitate - PESTE TOT. Claxoane - 2,3. Reduceri la Leonardo - DESIGUR. Don Pamfil ne scoate la o cafea - DUPA CE-SI DEZLIPESTE PLEOAPELE.
De vorba cu domnul Pamfil, proaspat rezident de Cluj, ne aduce in prim plan oportunitatile de afaceri (si mai ales de angajare pentru noi) de pe plan local. Ne descrie orasul, transportul, munca, oamenii, viata de zi si de noapte, evenimentele locale si ce vor oameni pe viitor.
Totul pare desprins din vis. Totul este asa cum oricine si-ar dori. Nu degeaba Ardealu'-i fruntea !
La Cluj totul este inaintea timpului - oameni, locuri, lucruri.
Stau si ma gandesc ca ar trebui sa se ceara viza la intrarea in Cluj, sa nu intre asa ... tot prostalanul.
Ce-i drept am vizitat doar centrul, care oricum este de 100000 de ori mai frumos ca la al Iasiului, dar domul Pamfil ne-a relatat adevarul despre restul orasului : nu difera cu mult de centru; poate doar preturi mai mici si oameni putin mai necizelati - dar si asta se poate rezolva.
Nu am pomenit nimic de Universitatea Babes Bolyai din Cluj si de forta de munca calificata care iese in fiecare an de pe bancile ei, pentru ca nu e nevoie. Toata lumea stie ca este printre celel mai bune universitati din tara.
Am cules un tabloid local pentru exemplificarea unor realitati clujene si am sa citez din pagina 10, numarul 44, editia octombrie 2009 a Business Point - rubrica se intituleaza "Se intampla la Cluj" - :
- "A fost inaugurat Complexul de Natatie Universitas, din parcul Iuliu Hateganu. Intregul proiect a costat 19.8 milioane de lei si a fost conceput de un profesor clujean. Bazinul ar putea fi omologat pentru gazduirea meciurilor internationale disputate acasa ale echipei nationale de polo. Lucrarile au durat doi ani si au fost finantate din banii Universitatii Babes-Bolyai si ai Ministerului Invatamantului. Beneficiarul este in primul rand Facultatea de Educatie Fizica si Sport a UBB dar si publicul larg."
- "Concernul financiar Groupama va inaugura anul viitor, la CLuj, un call center regional care va asigura serviciile pentru companiile de asigurari ale acestuia din Europa Centrala si de Est. Acesta va avea la inceput un efectiv de 100 de oameni."
- "Conducerea compaiei ING Asigurari Amsterdam va infiinta la CLuj Centrul Regional de Procesare pentru Europa Centrala (departamente IT, financiar sid e operatiuni). Clujul a fost preferat altor locatii din Slovacia si Polonia. In centru vor activa aproximativ 500 de angajati. Centrul ar putea devenii activ in acest an. El va acoperi toate tarile din Europa Centrala (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania). Motivul infiintarii sale este rationalizarea operatiunilor din regiune, diminuarea costului unei polite de asigurare de viata pentru clienti si expertiza regionala."
...
"... ING a ales Cluj-Napoca atat datorita infrastructurii si competentelor lingvistice avansate ale localnicilor, cat si a costului redus al fortei de munca din zona. ..."
- "Consiliul Judetean demareaza licitatia pentru achizitionarea lucrarilor de dezvoltare a turismului de schi de la Baisoara. Costurile au fost evaluate la 6.300.000 de lei. Pana la sfarsitul anului, Baisoara va avea o partie de schi moderna, cu telescaune si teleschiuri noi. Pentru ca finantarea Ministerului Turismului sa nu se piarda, licitatia publica pentru demararea lucrarilor trebuie finalizata in cel mult o luna. Finantarea s-a acordat conform programului de interes national pentru dezvoltarea turismului de schi 'Schi in Romania'. Judetul Cluj a obtinu 6.300.000 de lei pentru 'Dezvoltarea turismului de iarna in Muntii Apuseni - Baisoara'"
- "Fondul de investitii cu capital olandez Middle Europe Investments Romania & Bulgaria (MEI-RB) si-a mutat sediul de la Bucuresti la Cluj-Napoca. Strategia sa vizeaza, in primul rand, companiile din sectorul energetic. 'Am decis sa ne mutam aici pentru ca majoritatea companiilor in care am investit sunt din Transilvania, iar astfel, costurile deplasarilor se reduc. Vom face angajari, avem deja candidati la interviuri. Echipa se va mari pe masura ce economia romaneasca va creste', spune Marius Chis, analist de investitii la MEI-BR.
Printre companiile olandeze cu sediul la Cluj se numara si ISDC si Yonder - tehnologia informatiei sau Aegon - asigurari, pensii private. La ultima intalnire cu oficialitatile clujene, investitorii au cerut infiintarea unei curse aeriene catre Amsterdam. Acestia au infiintat un birou al Netherlands Business Support, organizatie cu ramificatii in 10 state. Cel mai cunoscut olandez in Romania este Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, aflat la al treilea mandat"
Acum dati-mi motive sa raman in Iasi !
Lăsaţi-o pe Oana Mardare, l-aţi auzit pe tipul cu microfonul?
-
Discursuri că cele ale individului care-a luat cuvîntul imediat după ce Oana
Mardare a fost băgată în duba Jandarmeriei, mă fac să cred că trăiesc
într-o r...
6 comentarii:
un motiv... absolut nici unul. Iasul e capitala saracei Moldova in care oamenii castiga mai putin decat restul tarii [si asta de cand ma stiu] si in care 2-3 investitori pe an mai ratacesc pe aici si deschid cate un birou, asta daca se numara printre norocosii care au reusit sa dea spaga la primarie.
ce motiv?... nici unul. Ardealul e fruntea.
Bravo frate!
sarumana!
Frumos articol,frumos. Eu is din Resita si cand am vazut Clujul (is la RISE Engleza la Babes Bolyai), am zis ca-i prea frumos sa fie asta teritoriul Romaniei. Desi imi iubesc Banatul meu mult, nimic nu se compara cu viata in Cluj, abia astept sa ma duc inapoi :D
e o prostie mare - eu chiar am emigrat la cluj si, intr-adevar, e o alta tara, plina de tampiti autocentrati si incapabili sa comunice
la inceput parea frumos, cum ai zis, tu, civilizatie, ---- aiurea, faptul ca se respecta regulile nu se datoreaza civilizatiei ci incapacitatii si inflexibilitatii ardelenilor, care sunt cei mai batuti in cap oameni din lume pe care i-am cunoscut:
- nu stiu sa comunice, de aia nu se baga unu in treaba altuia,
- nu sunt flexibili, apeleaza imediat la politie si amenzi pentru orice rahatel cat de mic, de aia oameni prefera sa respecte regulile decat sa se trezeasca pe cap cu politia la orice part
- sunt autocentrati, de aia vezi tot felul de referiri la "clujean", daca nu esti clujean esti considerat cel mai prost, nesimtit, etc etc, si nu stiu sa respecte diferenta, nici nu isi dau seama ca existi, nu exista altceva decat ei insisi, de aia nu claxoneaza pe strada fiindca nici nu te observa
etc etc
nu incercati cluj, vedeti-va de treaba.
Interesant este cum de esti asa aprins/a.
Pe de o parte Clujul are si el partile lui rele, ce-i drept. Dar plusurile il ridica mult pe scara valorica.
Asa inflexibili, autocentrati, tampiti si incapabili sa comunice, cum i-ai descris, au reusit ce restul tarii, in afara Bucurestiului, nu a reusit. Sa se dezvolte.
Cand esti in groapa nu vezi decat lumina de deasupra. E logic sa nu te uiti in jos. Eu cel putin asa fac.
Cum Romania este in general o groapa oricare, oriunde s-ar afla, priveste catre mai bine.
Sincer acum :
- mai bine autocentrat decat sa fii luat de prost
- mai bine incapabil sa comunici decat sa intri in vorba cu prostii
- mai bine civilizat decat animal
- mai bine inflexibil decat sa le faci pe toate prost
- mai bine sa nu te bagi in treaba altuia decat sa te bagi si sa o iei pe spinare
- mai bine sa anunti politia decat sa lasi prostu sa-ti omoare somnul
- mai bine sa respecti legile decat sa ajungem africani(rasistu' dracului! [de mine] :) )
- mai bine educat decat prost si nesimtit
- mai bine sa nu-si dea nimeni seama ca existi decat sa te f%#& la cap mereu
- mai bine cu sine decat cu altul
- mai bine fara claxon decat cu mana lipita pe goarna
Mai bine Cluj decat Iasi.
Trimiteți un comentariu